30 september 2008

Elfstedenkoorts in Koudum:
Anneke Douma helemaal klaar voor jubileumfeest
2 januari 1997 100 jaar officiële Elfstedentocht

KOUDUM (NL) – De Elfstedentocht bestaat 2 januari 2009 honderd jaar. Anneke Douma is helemaal klaar voor het feest in de elf Friese steden dat een heel jaar lang zal duren. Zaterdagavond 27 september 2008 trad de "Keninginne fan it Fryske liet" op in sporthal De Sândobbe in Koudum. Ze bleek in topconditie te verkeren. Honderden Koudumers en sponsors van het festijn rond de uitreiking van de Europese Dorpsvernieuwingsprijs kwamen direct in beweging toen de populaire zangeres het podium betrad. Schaatsend gingen ze de nacht in.


Polonaise op het Koudumer podium. Bij Anneke is het altijd feest.
Klik op foto voor vergroting

De Leeuwarder zangeres staat te boek als dé vertolker van het Elfstedenlied. Na de laatste Elfsteden schaatstocht, 4 januari 1997, presenteerde zij ‘Bonkefeart’. De titel slaat op de finish van de Elfstedentocht in de Bonke, de vaart ten oosten van Leeuwarden. ‘Bonkefeart’ werd de eerste Friestalige hit in de Mega Top 100.

Wie weet gebeurt dat ook met ‘Neem mij zoals ik ben' dat met de oorspronkelijke Friestalige versie ‘Nim my sa't ik bin' op één single uitkomt. “Eigenlijk een CD met twee A-kanten,” licht Henk Strampel van Douma’s boekingskantoor Starhunter in Leeuwarden toe. “Volgende week verschijnt die. Het plan is om deze winter nóg een lied uit te brengen. Anneke is ontzettend populair. Zij is én een goede zangeres én een goede entertainer. Een unieke vakvrouw.”


Anneke Douma is 63 maar heeft de energie van een jonge meid.
Klik op foto voor vergroting

Anneke Douma werd 11 november 1944 in Morra/Lioessens bij Dokkum geboren. Ze begon als 14 jarig meisje als zangeres bij verschillende orkestjes uit de omgeving op te treden op bruiloften en partijen. Ze verwierf bekendheid toen ze werd gevraagd door het toentertijd zeer populaire orkest van de virtuoze accordeonist Pier Sambrink, ‘De Sambrinco's’. Hiermee deed ze optredens door het hele land. Al op 18-jarige leeftijd maakte ze kennis met het echte artiestenvak, want er werden grammofoonplaten gemaakt en kwam in diverse radio- en tv-programma's. Haar eerste solosingle was een jodellied, ‘De Jodelschool’.

Heitelân
De zangeres heeft een tijdje de naam Anneke Duma, omdat de platenbaas in Hilversum de naam Douma te Fries vond klinken. Strampel: “Gelukkig keerde ze snel terug naar haar roots, it Heitelân, Fryslân. Ze treedt nu alweer jaren op met een Fries repertoire, van bekende, gezellige, oude en nieuwe liedjes, tot grote tevredenheid van haarzelf en het publiek. Ieder optreden is eigenlijk een thuiswedstrijd en wordt geheid een feestje.” Na haar hit ‘It Woanskip’ bracht ze in juli '96 haar cd-album ‘Op Aventoer’, met onder anderen een uitvoering van 't Frysk Folksliet’ op de markt. De belangstelling van publiek, pers en insiders bleek overweldigend.

   
Anneke is populair bij jong en oud.
Klik op foto's voor vergroting 

Elfstedentocht 1997
Toen 4 januari 1997 de Elfstedentocht op de schaats plaatsvond stond de halve wereld op de kop. “Het nummer ‘De Bonkefeart’ werd door de media naar voren gehaald als het ‘Elfstedentochtlied’ en Anneke kreeg de naam ‘Koningin van het Friese lied. Ze beleefde een hectische periode om aan alle aanvragen van radio- en tv-makers te kunnen voldoen,” herinnert Strampel zich nog. “Heel Nederland wilde haar op het podium hebben, maar ze had de handen alleen al vol aan optredens in Friesland en voor radio en televisie. Het meest unieke vind ik dat ze met een Fries lied in de vele hitlijsten belandde, midden tussen het house-geweld.”

Na een lange, grondige voorbereiding, werd met medewerking van een nieuw stel musici, in een totaal nieuwe opzet, de kerst-cd ‘As in stjer’ opgenomen. Het album bevat grotendeels mooie originele stukken, waaronder een duet met oud-minister Annemarie Jorritsma, nu burgemeester van Almere, en een met de chansonnier Piter Wilkens. Hij schreef speciaal voor het album een aantal liedjes. Strampel: “Het resultaat is een sfeervol schijfje met muziek, die in de gezellige maar donkere periode van het jaar voor het welkome lichtpuntje kan zorgen. En Anneke had weer een primeur: als eerste drong ze met een compleet Friestalig album door tot in de Album Top-100.”

Klaas
Anneke Douma straalt warmte uit. Ze kan een ijsvloer onder haar voeten vandaan zingen. In de feesttenten waar zij optreedt kraken de houten vloeren van schaatsende en swingende fans. Anneke is Fryslân Boppe, mede dankzij Klaas Bijland, de geluidstechnicus die haar al twaalf jaar vergezeld. Hij kan bij ieder optreden rekenen op applaus, in gang gezet door zijn “baas”. “Soms kan Klaas niet en dan wil ik een andere technicus meegeven,” vertelt Strampel. “Maar dan blijft ze thuis. Klaas is heilig bij haar.”

Info: www.starhunter.nl
Meer nieuws: www.friesland-holland-nieuws.nl