Publicatiedatum: 2 februari 2015
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Sloten in Friesland kleinste stadje ter wereld!

Sloten
Sloten

DURBUY (B) – Het vestingstadje Sloten in de Nederlandse provincie Friesland (Fryslân) is de kleinste stad ter wereld en niet Durbuy in de provincie Luxemburg in België.

Dat stelt journalist Albert Hendriks, ook directeur van het bureau voor toerisme Friesland Holland. Hij kwam tijdens een werkbezoek in de Ardennen toevallig in Durbuy terecht. Hem viel de tientallen vierkante meters grote reclametekst ‘Durbuy, de kleinste stad ter wereld’ op het stadsplein op. Nadat hij vier uur in de stad rondgedwaald had en foto’s had gemaakt, wist hij het zeker: Het Friese Sloten is kleiner en véél authentieker.

Het duidelijk met een gracht, verdedigingswallen en waterpoorten begrensde Friese stadje meet slechts 350 bij 350 m. Het minder duidelijk omlijnde Durbuy is vele malen groter, beweert Hendriks. Qua inwonertal lijkt Sloten ook winnaar. In de kern wonen circa 350 mensen; in die van Durbuy zouden meer wonen. Daarenboven heeft Sloten een zeer goed bewaard gebleven stedelijke structuur en historische bebouwing met een minimum aan moderne panden.

“Sloten zou een openluchtmuseum kunnen zijn, zo goed is het geconserveerd. Durbuy heeft veel moderne elementen, zoals een lange, brede promenade met winkeltjes en restaurants. Een dergelijke ontwikkeling heeft men in Sloten weten te voorkomen. Sloten heeft de uitstraling van een oud stadje, compleet met bolwerken met kanonnen, waterpoorten, een stadhuis, een schandpaal en een echte stadsomroeper.”

Is Sloten perfect? “Een minpunt is de melkpoederfabriek aan de noordoostrand, van origine een zuivelfabriek uit 1903. Als die weg zou zijn, dan was het stadsgezicht welhaast ideaal. Maar Durbuy vind ik ook heel mooi, een aanrader. Het heeft wel wat van Sloten. Het wordt ook doorsneden door een riviertje, is Middeleeuws, toeristisch aantrekkelijk en er wordt aan watersport gedaan, maar dan in het klein, namelijk kayakken.”
De grachten in en om Sloten en het aangrenzende Slotermeer worden ook bevaren door kano’s, maar zeil- en motorboten zijn ver in de meerderheid. Voor watersporters. Maar ook voor vakantiefietsers, is Sloten één van de topbestemmingen in Friesland.

Slotermeer
Slotermeer

Concurrentie
Hendriks: “Er zijn meerdere kleine steden die de titel ‘kleinste stad’ claimen, zoals het Nederlandse Bronkhorst aan de IJssel. Maar al die mini-stadjes zien er niet meer uit als een stad, maar als een dorp omdat de kenmerkende stedelijke elementen verdwenen zijn. Je kunt wel stadsrechten hebben, maar dan moet je ook nog een echte stad hebben, dus duidelijk begrensd door verdedigingswallen, grachten, muren of natuurlijke barrières. Een stad moet ook direct herkenbaar zijn als een verdedigbare kern, als een samenhangend geheel van historische gebouwen. Met hier en daar een overblijfsel uit vervlogen tijden kun je niet de titel ‘kleinste stad’ opeisen. Zo’n plaats als Bronkhorst is streekhistorisch gezien wel interessant, maar mondiaal niet. Niet onbelangrijk is het beeld dat men, zeg maar de toerist, in het algemeen van een stad heeft. Sloten, maar ook Durbuy, beantwoordt ruimschoots aan de verwachtingen.”

Vriendschap
Friesland Holland Tourist Information gaat Sloten voortaan promoten als de kleinste stad ter wereld. Er is ook al een promotielogo ontworpen.
“Ik daag Durbuy weliswaar uit, vecht haar onderscheiding aan, maar hoop toch op vriendschappelijke betrekkingen. Durbuy is een alleraardigst stadje in een schitterende omgeving. Misschien draait het erop uit dat Durbuy en Sloten een gedeelde eerste plaats innemen op de ranglijst van kleinste steden van de wereld.”

 Info: http://www.gaasterland-touristinformation.nl/nl/