Altijd de wind mee, altijd plezier: fietsen met trapondersteuning

Test meerdere merken e-bikes tijdens uw vakantie in Friesland!

Friesland Holland-directeur Albert Hendriks op de Trek L300 Navigator.
Friesland Holland-directeur Albert Hendriks op de Trek L300 Navigator.

De verschillen in elektrische fietsen worden met de dag groter door de toepassing van nieuwe technologieën die we kennen uit de wereld van auto’s en motoren. Recente voorbeelden daarvan zijn e-bikes met een middenmotor, automatische traploze versnelling en remschijven voor en achter.

De fietsen worden steeds lichter en veiliger en de motoren en accu’s krachtiger. Het 100% onafhankelijke bureau voor toerisme Friesland Holland, dé fietsvakantiespecialist van Europa, biedt u de mogelijkheid vele verschillende merken en typen e-bikes uit te proberen. Ze verkoopt niet; dat is een zaak van de vakman. Friesland Holland test en laat testen door toeristen. Friesland heeft daarvoor fantastische fietsroutes, “testcircuits” als de Elfsteden- en de Friese Wouden-route met naar keuze etappes van 30 tot 90 km per dag, inclusief bagagevervoer en snelle pechhulp.

Enorme keus
Tientallen fabrikanten maken fietsen met elektrische trapondersteuning. Voor alle leeftijden, van super comfortabel tot ultra sportief, tijdloos of trendy, voor woon-werkverkeer, voor korte tochten en lange afstanden, voor mensen met een beperking (bijv. duofietsen) of puur voor transportdoeleinden (bak- en bezorgfietsen).

Er zijn inmiddels ook opgevoerde e-bikes met een middenmotor op de markt, zogenaamde speedbikes. Deze snorfietsen brengen de trappende fietser naar een snelheid van maximaal 45 km per uur en zijn gewild voor woon-werkverkeer. Deze sportieve forensen laten de auto staan.  

De grootste verschillen in normale e-bikes (max. 25 km per uur) zitten in de positie van de motor (voor, midden, achter) en de accu (in het frame, onder de bagagedrager of het zadel of in de kettingkast) én in de sensoren (bewegings- of rotatiesensor, trapkrachtsensor) en versnellingssystemen (handgeschakeld en automatisch). Ook de actieradius verschilt enorm per fiets en type accu: van 40 tot 200 km.

 

Zemo ZE-10 Automatik met NuVinci automatische versnelling
Zemo ZE-10 Automatik met NuVinci automatische versnelling

Vele merken
Friesland Holland begon in 2008 met de verhuur en het testen van elektrische fietsen. In 2010 had de reisorganisatie een primeur met de lancering van e-bike testarrangementen, fietsvakanties met verschillende merken en modellen elektrische fietsen. Voor deze arrangementen is inmiddels een hele reeks e-bikes uit het topsegment beschikbaar van de merken Batavus, Gazelle, Trek, Merida, Koga, Pointer, Sparta, Giant, Zemo, Hercules, Pegasus en Kalkhoff. Er komen geregeld nieuwe merken bij.

Testen
Friesland Holland beschikt over het langste en meest gevarieerde testparcours van de wereld: de 254 km lange Elfstedenroute in de provincie Fryslân. Fietstoeristen, potentiële kopers van een nieuwe e-bike, rijden deze buitengewoon aantrekkelijke route in etappes met meerdere merken en modellen test-e-bikes om er achter te komen welke voor hun de beste elektrofiets is.

De test-e-bikes worden op zo’n route beter op de proef gesteld dan in gangbare testen, omdat de test meerdaags is en onder alle weers- en beladingsomstandigheden. Toeristen zijn dé gebruikstesters, de ervaringsdeskundigen. Heel vaak komen zij tot heel andere conclusies dan zogenaamde officiële testers van tijdschriften en kranten die niet zelden verre van onafhankelijk zijn.  

Ook testen van de Fietsersbond of de Consumentenbond zeggen niet alles. Subjectiviteit loert overal; 100% objectief testen is onmogelijk. De testen van consumentenorganisaties, vaak in combinatie met een bepaalde krant of website, zijn weliswaar zo eerlijk mogelijk uitgevoerd, maar vaak van korte duur. Hun “winnaar van het jaar” is niet de ideale e-bike voor iedereen. U bent niet iedereen. U moet zelf testen!

Duo ebike Gazelle Chamonix Xtra Innergy

Duo ebike

Gazelle Chamonix Xtra Innergy

Selectie
Friesland Holland heeft in de loop der jaren als niet merkgebonden verhuurder én als pechhulpverlener, (ook aan eigenaren van privéfietsen!) een enorme ervaring met e-bikes opgedaan en unieke informatie verzameld. Alle ervaringen resulteerden in een niet door fabrikanten beïnvloedbare selectie op basis van technische kwaliteiten van de fiets.

De betere e-bikes
Friesland Holland is er achter gekomen dat bepaalde merken en modellen absoluut niet geschikt zijn voor lange afstanden, niet veilig en niet all-weather-proof zijn. Daarom focust Friesland Holland op de betere e-bikes uit meerdere landen, fietsen die ook in meerdere Europese landen te koop zijn. Dat kunnen fietsen van een “goedkoop merk” zijn! De duurste is per definitie niet altijd de beste!

Testfietsen voor iedereen
De reisorganisatie van Friesland Holland, Friesland Holland Travel, is inmiddels de grootste e-bikeverhuurder van Europa met de meeste merken en soorten elektrische fietsen en een eigen, zeer snelle pechhulpservice (gratis voor gasten!). Ook duo e-bikes, vierwielige elektrische fietsen voor twee naast elkaar zittende personen, maken deel uit van het programma. Duofietsen zijn ideaal voor koppels waarvan één een beperking heeft ten aanzien van bijvoorbeeld trapkracht of evenwichtsbehoud.

Ga naar de vakman
Friesland Holland verkoopt geen fietsen en adviseert ook niet bepaalde merken. Let op: sommige fietsverkopers adviseren merken en modellen waaraan zij het meeste verdienen of waarvan ze onbedoeld teveel hebben ingekocht of bewust hebben ingekocht om er mee te stunten. Natuurlijk mag u zich laten verleiden, maar probeer een elektrische fiets altijd uitgebreid uit vóór aankoop!

Verkoop en onderhoud kunt u het beste toevertrouwen aan de officiële dealers. Zij beschikken over de juiste apparatuur en gereedschappen. Een e-bike behoeft namelijk een goede instelling bij aflevering en vakkundig onderhoud.

Goedkoop duurkoop
Koop liever geen e-bike in een bouw- of supermarkt. U kunt er moeilijk iemand ter verantwoording roepen als iets niet naar behoren functioneert en zeer specifieke informatie inwinnen. Bij een e-bike gaat het om een veelheid aan belangrijke details, om maatwerk. Een goed opgeleide en door de fabrikanten en toeleveranciers goed geïnformeerde en begeleide e-bikespecialist is hét aanspreekpunt voor grenzenloos fietsplezier.

Tweedehands
Al volgen de vernieuwingen van elektrische fietsen elkander in een hoog tempo op, dat betekent niet dat oudere e-bikes niet meer bruikbaar zouden zijn. Friesland Holland heeft in het kader van een proef luxe elektrofietsen van bekende Nederlandse merken in bedrijf die al jaren topprestaties leveren dankzij goed onderhoud. De oudste fietsen rijden al zes jaar met dezelfde (frame)accu!

Wie een nieuwe topmerkfiets te duur vindt, kan met een gerust hart een aantoonbaar goed onderhouden gebruikte elektrische fiets van een bekend merk aanschaffen. Voor vervolgservice kan men bij de official dealer van het merk terecht.

Albert Hendriks
Directeur Friesland Holland Tourist Information en
Friesland Holland Travel Service

E-bike testarrangementen:
www.frieslandtravel.com

Giant Twist Go Double Power LDS Trendy. Gazelle Orange Excellent Innergy.
Giant Twist Go Double Power LDS Trendy.

Gazelle Orange Excellent Innergy.

Bosch bedieningspaneel Merida E-Spresso City 410

Bosch bedieningspaneel

Merida E-Spresso City 410

Batavus Ventoux Easy Koga e-active en Gazelle plus innergy

Batavus Ventoux Easy

Koga e-active en Gazelle plus innergy

Batavus Garda 4wieler SupportFiets

Batavus Garda

4wieler SupportFiets