Publicatiedatum: 2 februari 2015
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Port Harlingen: een verrassing aan de Waddenzee

Oergezellige monumentale havenstad met veel bijzondere winkels, restaurants en terrassen

Harlingen (NL) – “Deze stad is altijd in beweging,” zegt Albert Hendriks, directeur van Friesland Holland Tourist Information. “Hier gebeurt wat. Hier is wat te beleven, ook op zondag.”

 
Het carnaval van het Noorden noemt burgemeester Paul Scheffer de Visserijdagen in Harlingen. In 2009 worden ze gehouden van 26 augustus tot en met 29 augustus.

De bewegingen kun je ook heel letterlijk nemen. Door de ligging aan de Waddenzee ondergaat de havenstad in het noordwesten van Friesland iedere twaalf uur eb en vloed-werking. Het niveauverschil in de haven in het centrum is goed zichtbaar: minimaal 2,20 m. Ook de veerboten naar Vlieland en Terschelling en de rondvaartboten zorgen op gezette tijden voor actie.
Harlingen is ook de thuishaven van zo’n 70 traditionele zeilcharterschepen en honderden zeil- en motorjachten. Aan voorzieningen voor de pleziervaart is hard gewerkt.

harlingen3678gr zeehondengr
De sfeer van weleer heeft Harlingen nooit verlaten.

Harlingen verrast
Hendriks: “Ook kleine cruiseschepen doen deze stad aan. Harlingen heeft toeristen veel meer te bieden dan algemeen wordt gedacht. Veel toeristen zijn op doorreis naar de eilanden of gaan na de vakantie weer snel huiswaarts. Die missen echt wat! Zij die de stad ingaan zijn aangenaam verrast. Harlingen is één van de historische Friese Elfsteden met de meeste monumentale gebouwen. 645 om precies te zijn.”

Kunst en ambacht, zoals het internationaal vermaarde Harlinger aardewerk, worden tentoongesteld in een twintigtal galeries, musea en bijzondere winkels.

aardewerkharlingen03gr
Handbeschilderde tegels en aardwerk zijn al vier eeuwen wereldberoemd en nog steeds leverbaar, zowel traditioneel als eigentijds gedecoreerd. Het productieproces is als vroeger: handgevormd, gebakken, overgoten met wit dekkende tinglazuur, met de hand beschilderd en weer gebakken. De Harlinger Aardewerk- en Tegelfabriek wordt gerund door de familie Oswald.

Invloed Oostzeelanden
Albert Hendriks: “Veel oude panden herinneren aan de tijd dat Harlingen nauwe banden onderhield met Groot Brittannië, Noord-Duitsland en Scandinavië. Pakhuizen hebben namen als Engeland, Polen en Rusland. Het is eigenlijk vreemd dat Harlingen geen Hanzestad is. Harlingen profileert zich als zee- en cruisehaven vanwege alle maritieme activiteiten ten behoeve van de internationale plezier-, cruise- en handelsvaart. En uiteraard vanwege de historie. Het is echt de moeite waard je daarin te verdiepen. Het mooie is dat de Harlingers veel voor het nageslacht hebben bewaard, ook de structuur en elementen van een vestingstad aan zee.”

rondvaartengr historischezeilvaart03gr
Foto 1: Pak de boot! Breng een bezoek aan de Waddeneilanden Vlieland of Terschelling of maak een robbentocht naar de zeehondenbank met de Regina Andrea.
Foto 2: De historische zeilvaart, o.a. op de eilanden Vlieland en Terschelling, is een bloeiende business in Harlingen. Reders als Traditional Sailing Charter (TSC) bieden in hoofdzaak toeristische groepsreizen en bedrijfsuitjes aan. Een geheel verzorgd weekendje Vlieland of Terschelling komt voor een vrienden groep op ca. 100 Euro per persoon op basis van verblijf in twee- tot vierpersoonshutten. Ook individueel kan een zeiltocht over de Waddenzee worden geboekt.


 Dagje Harlingen: dan beleef je wat!

Jeneverstokers, kunstenaars, scheepsbouwers en  zeelieden...

HARLINGEN (NL) – Een dagje Harlingen is genieten van zon, zee en strand. Maar ook van naar Terschelling en Vlieland vertrekkende veerboten, historische zeil- en expeditieschepen, stoere dijken met zicht op de Waddenzee, beregezellige terrassen en maar liefst 645 (!) monumentale gebouwen. Daarin hebben zich kunstgalerieën, kroegen, restaurants en een heel bijzonder museum genesteld. Hannemahuis heet dat museum.

Je kunt er beleven hoe de laatste Harlinger walvisvaarder vastliep in het poolijs. En hoe ze in 1760 jenever maakten in de plaatselijke stokerij. Harlingers waren op en top ambachtslieden: makers van zeldzaam mooi zilver en aardewerk. Ze waren en zijn ook zeer actief in de wereld van kunst en cultuur. In het Hannemahuis adviseert een kunsthandelaar “live” over de aankoop van schilderijen uit de Gouden Eeuw. Ontmoet er de bekende schrijver Simon Vestdijk. Zwerf daarna digitaal door de stegen van oud Harlingen, eens de marinehaven van Fryslân.

Ontdekkingsreis
Harlingen is een ontzettend interessant stadje. Zeer levendig, elke dag. Het Fries Bureau voor Toerisme, Friesland Holland, raadt aan uw ontdekkingsreis te beginnen in het Hannemahuis aan de Voorstraat 56. Het is een bezoekerscentrum voor Harlinger en Friese cultuur en historie met een internationale uitstraling. Het Hannemahuis informeert in het Nederlands, Duits en Engels, onder andere door middel van een audiotour.

Museum Hannemahuis
Voorstraat 56
8861 BM Harlingen
Tel. +31(0)517 - 413658
www.hannemahuis.nl

Entreeprijzen:
Volwassenen € 5,00; tot 16 jaar € 2,50
Openingstijden:
di t/m vr 11.00-17.00 u
za en zo 13.30-17.00 u
Bijzondere openingstijden:
Tweede Kerstdag, Goede Vrijdag, Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag:
13:30-17:00 u
Gesloten:
Eerste Kerstdag, 30 december, Oudjaar, Nieuwjaarsdag, Eerste Paasdag, Koninginnedag, Eerste Pinksterdag.

Info: http://waddenzeeland.nl/nl/