19 juni 2008

Eerste album zangeres Nienke voor de Ster van de Elfsteden, Franeker!
‘Op eigen kracht’ ziet het licht in de planetariumkamer van Eise Eisinga

FRANEKER (NL) - De Franeker zangeres en Friesland Holland Promotion Lady Nienke de Ruiter heeft donderdag 19 juni 2008 om 11.30 uur officieel haar eerste album overhandigd aan de loco-burgemeester van Franekeradeel, de heer T. Twerda. Dat gebeurde vanuit de bedstee van de wolkammer en amateur-astronoom Eise Eisinga in de Planetariumkamer van het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker. Eisinga bouwde in zijn huis, nu een wereldberoemd museum, tussen 1774 en 1781 een nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel. Dat trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers.


Wethouder en loco-burgemeester Thiadrik Twerda van de gemeente Franekeradeel nam het eerste album van Nienke in ontvangst. "We hebben er weer een ster bij," aldus de PvdA-man die burgemeester Haveman verving. Zij is ziek, maar herstellende. Nienke gaf de wethouder ook een CD voor de burgemeester.
Klik op foto voor vergroting

In het aangrenzende Planetariumcafé stond Nienke de pers te woord en gaven platenmaat-schappij Berk Music Productions uit Eindhoven en haar management, BME Bookings in het Friese Witmarsum, inzicht in de “marktpositie” van de zangeres die voornamelijk Nederlandstalige levensliedjes zingt.

Nienke kreeg nationale bekendheid met het winnen van de TROS Talentenjacht in oktober 2006 en treedt wekelijks in het hele land op. Als zingende Promotion Lady van het bureau voor toerisme Friesland Holland is ze af en toe ook op buitenlandse podia te vinden.

Op eigen kracht
Nienke’s verzamel-CD met 13 Nederlandstalige liedjes heet heel toepasselijk ‘Op Eigen Kracht’. Nienke, van beroep kapster, dopt haar eigen boontjes en beschikt niet over de bekende kruiwagens. Haar moeder, werkzaam in hotel Tulip Inn De Valk in Franeker, schrijft de songteksten, haar vader, bouwvakker, en broer, technicus, fungeren beurtelings als chauffeur en geluidstechnicus.

Ster van de Elf Steden
Het Planetarium in Franeker bleek de meest logische plek voor de presentatie van Nienke’s eerste album. Zij en haar ouders zijn woonachtig in de Ster van de Elf Steden (de nieuwe slogan van Franeker) en ook Eise Eisinga wist op eigen kracht respect af te dwingen met zijn “kunsten”. Hij had 234 jaar geleden oog voor andere sterren dan artiesten, maar zou ongetwijfeld zijn monnikenwerk hebben onderbroken bij het horen van Nienke’s stem in zijn bedstee.

 
Foto 1: Toen Nienke al zingend uit Eisinga's bedstee stapte, was een tiental camera's en microfoons op haar gericht. Ze zong 'Liefde voor één nacht'.
Foto 2: In het midden Fokko Dam (links) en Arie Kuipers van BME Bookings in Witmarsum. Dit bureau verzorgt de boekingen voor veel Nederlandse artiesten.

Klik op foto's voor vergroting

 
Foto 1: Karst Spinder van Omrop Fryslân Radio interviewt Nienke in het Planetariumcafé.
Foto 2: Nienke in gesprek met de conservator van het planetarium, de heer Adrie Warmenhoven.

Klik op foto's voor vergroting

Nienke
Nienke de Ruiter werd 9 april 1985 geboren in Wijtgaard ten zuiden van de Friese hoofdstad Leeuwarden. Tegenwoordig woont de ambassadrice van Friesland Holland, evenals haar ouders, in het zeer bezienswaardige Franeker.

Dit is één van de historische Friese Elfsteden. De stad is wereldberoemd, niet alleen vanwege het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium, maar ook door talrijke andere cultuurhistorische monumenten, zoals het 16-de eeuwse stadhuis, en het kaatsen. Deze balsport heeft Nienke ook lange tijd beoefend. En waar Franeker ook bekend van is: de Bogt fen Guné, het oudste studentencafé van Nederland. In Franeker stond vroeger (1585-1843) namelijk een universiteit. De universiteit is er dus niet meer, maar de kroeg nog wel. Het is Nienke’s stamcafé.

Talent
Nienke doet al vanaf haar dertiende mee aan talentenjachten. De platenmaatschappij Berk Music in Eindhoven ontdekte in 2003 de zang- en presentatiekwaliteiten van Nienke. Sindsdien verzorgt het zusterbedrijf BME Bookings in Witmarsum de boekingen voor de blonde schone, die van professie kapster is. Ze werkt parttime bij Haarstudio Niveau in het dorpje Deinum ten westen van Leeuwarden. Eigenaresse Jeannette Zwaan-Friso geeft haar getalenteerde medewerkster alle ruimte om zich te ontpoppen als een artiest.

Nienke is sinds oktober 2006 een nationaal bekende artiest, met name door het winnen van de TROS Talentenjacht 2. Dat leverde haar diverse televisie- en radio-optredens en publicaties in kranten en tijdschriften op. De hits ‘Na regen komt weer zonneschijn’ en ‘Dan wordt het weer zomer’ op haar eerste CD (2006) zijn geschreven door haar moeder Marianne.

 
Foto 1: GPTV (foto) en Omrop Fryslân Televisie maakten opnamen in de planetariumkamer en in het Planetariumcafé'van Eelco Bootsma.
Foto 2: De spanning is er af. Nienke (links), haar vader Frens en Antoinette, collega van Nienke van Haarstudio Niveau in Deinum, hebben plezier na de lancering van Nienke's eerste album.

Klik op foto's voor vergroting 

Mooie vrolijke meid
Al is het Nederlandse levenslied Nienke’s specialisme, ze beheerst meerdere zangstijlen zoals country, pop en dance. Zo veelzijdig ze op zanggebied is, is ze ook op het gebied van presentatie. Haarstyling en visagie doet ze grotendeels zelf. Tijdens fotoshoots en filmopnamen weet ze zich goed te “verkopen”.

Directeur Albert Hendriks van Friesland Holland Tourist Information & Travel Service: “Ze zou met haar lengte van 1,80 m, blonde haren, blauwe ogen, slanke postuur en vrolijke uitstraling ook fotomodel of mannequin kunnen zijn. Nienke is niet alleen een goede zangeres, maar ook een mooi boegbeeld van Fryslân. Een Friesland Holland Promotion Lady in optima forma!”

Info: www.bmebookings.nl
Info: www.frieslandholland.nl