Nationaal Modelspoormuseum
8-p5098396

Verzamelen van treinen
Modeltreinen waren in het begin slechts bedoeld als speelgoed. Ze waren van blik met een opwindmotor en reden pas later op elektriciteit. Het museum heeft een flinke collectie van die oude treinen.

In de loop der jaren werden de treinen steeds meer een exacte kopie van de werkelijkheid. Ze waren zo mooi dat ze een verzamelobject werden, leidend tot vele collecties. Het museum bezit een aantal van die verzamelingen, met verschillende thema's, in verschillende schalen en tijdperken.

Een perfecte locatie
Het museum is gevestigd in het stationsgebouw van Sneek. Waar binnen de modellen staan, komen buiten nog steeds de grote voorbeelden aan.

Info: http://www.modelspoormuseum.nl

Weduwe Joustra

BB-met-glasIn 1645 begon Hendrik Beerenburg aan de Stroomarkt 9 te Amsterdam een groothandel in kruiden en het verpakken van deze’. De schippers op de skûtsjes kochten deze pakketjes en lieten ze trekken op jenever of brandewijn. Het aftreksel kreeg de naam  van de ontdekker ‘Beerenburg’ en werd gebruikt als medicijn.
Volgens de bijsluiter waren deze ‘Opregte Maag-Kruiden’ het ideale middel tegen vele kwalen.

Info: http://www.weduwejoustra.nl/home

Fries Scheepvaart Museum

In het Fries Scheepvaart Museum staat de geschiedenis van de Friese scheepvaart centraal. Maar ook de historie van de stad Sneek en omgeving komen in het museum ruimschoots aan bod. Het gaat dus niet alleen over skûtsjesilen, de Sneekweek en de Friese zeemacht, maar ook over de Elfstedentocht of over de Sneker Waterpoort. En er is ook een prachtige verzameling zilver te zien. Er is een gezellig museumcafé en voor de kinderen is er een spannend Kindermuseum. Zo is er voor iedereen wel wat te beleven. U bent welkom!

Info: http://friesscheepvaartmuseum.nl/

Sneekweek

sneekweekHet grootste jaarlijkse terugkerende evenement in Sneek is de Sneekweek die altijd op de eerste zaterdag in augustus begint.

 

Stadhuis

stadhuissneekHet stadhuis van Sneek is een bijzondere bezienswaardigheid. Van origine stamt het uit 1550, maar in latere jaren werd het stadhuis uitgebreid. Ook daarna is er nog vele malen aan verbouwd. In 1760 heeft het zijn weelderige rococo-vormen gekregen. Uiteindelijk heeft het stadhuis het fraaie uiterlijk gekregen zoals vandaag de dag nog te bezichtigen is.

De Waterpoort

De WaterpoortSneek staat bekend om zijn waterpoort. Er waren ooit vijf. De overgebleven waterpoort, die dateert uit 1613, is het symbool van Sneek. Men vindt de waterpoort dan ook terug als beeldmerk op vele Sneeker producten. Zeer bekend is het waterpoortlogo van het watersportkledingmerk Gaastra.