Stedhûs Sleat
Museum Stedhûs Sleat is een betoverend museum.
Het is gehuisvest in het voormalige stadhuis van Sloten, gebouwd in 1759-1761.
Het biedt een verrassende kijk op de stadsgeschiedenis van Sloten.

Raadzaal / Sloten, ideale stad
Het pronkstuk van het voormalige stadhuis is de raadzaal of ‘regtkamer’ op de eerste verdieping. Daar kunt u ieder half uur kijken naar de multimediapresentatie ‘Sloten, ideale stad’, waarin u een verrassende kijk op Sloten krijgt.

Vertrekzaal / Sloten in vogelvlucht
In de vertrekzaal – de andere ruimte op de eerste verdieping – ziet u de geschiedenis van Sloten in vogelvlucht. De enorme afbeelding op de gebogen wand is een kopie van de kaart van Nicolaas van Geelkerken uit 1616. De gleuven in de wand verbergen kleine theaters met voorwerpen. Zij vertellen bijzondere verhalen uit de geschiedenis van de stad Sloten.

Burgemeesterskamer / Sloten in detail
In 1984 werd de gemeente Sloten opgeheven en trok de laatste burgemeester de deur van het stadhuis achter zich dicht. Op de begane grond vindt u de burgemeesterskamer. Tegen het decor van enkele fraaie voordeuren in Sloten bieden de laden van de kasten een blik op de historische details van Sloten.

Info: http://www.museumsloten.nl/

 

De Kaai

Over het verleden van deze molen is niet heel veel bekend. Volgens het kadaster was de molen in 1832 eigendom van Johan Gerhard Wenzel ten Brink, koopman te Sloten.
Op 9 juni 1870 werd de molen aangekocht door Daniël Ruurd Westra. Deze overleed in 1890 waarop zijn zoon Fedde molenaar werd op de korenmolen.
Op donderdag 7 oktober 1897 werd de molen bij openbare verkoop verkocht aan Thijs Bosma, landbouwer te Oude Bildtzijl voor  ƒ 925,-. Per onderhandse acte verkocht Bosma de molen vervolgens voor ƒ 900,- aan Pieter Gerrits Bosma.

Twintig jaar later verkeerde de molen in desolate toestand. Een aantal vooraanstaande burgers van Sloten richtte voor behoud van de molen de Vereniging De Korenmolen op. De Vereniging verkreeg op 27 juni 1929 de Koninklijke goedkeuring op haar statuten.
Intussen had de Vereniging de molen van Pieter Gerrits Bosma kunnen aankopen voor een bedrag van ƒ 250,-.
Vervolgens verrichtte Sj. Joustra uit Tjerkgaast voor ƒ 1.495,- aan herstelwerkzaamheden.

Vanaf 1929 heeft de Vereniging steeds goed voor haar molen gezorgd en diverse malen restauraties uit laten voeren.
Zo sloeg op 9 december 1930 de bliksem in en werd een roede geheel versplinterd. Gelukkig was de molen verzekerd en volgde, opnieuw door Joustra, een opknapbeurt voor ƒ 479,-.

Restauraties volgden in 1949, 1963, 1974 en 1993/94.
Bij de werkzaamheden in 1963 werden de teerlingen van de voorganger, een standerdmolen van 1523, aangetroffen. In 1993/94 werden nieuwe roeden gestoken.
In april 2010 zijn de binnensluiting, liggers en stellingplanken vervangen door Bouw en Molenbouw Bertus Dijkstra.

info: http://www.molendekaai.nl/

Stadsschutterij

kanonOok de kanonnen op de bolwerken zijn het bekijken waard. ‘s Zomers worden iedere vrijdagavond bij de molen demonstraties gehouden door de stadsschutterij, luid en duidelijk aangekondigd door de stadsomroeper.

Vesting

Lemster WaterpoortSloten kreeg in 1581 vijf bastions en vier poorten: twee waterpoorten en twee landpoorten. De waterpoorten aan weerszijden van het centrale vaarwater Het Diep werden gemaakt om er schepen op te vangen voor de tolheffing. Voor hetzelfde doel werden de landpoorten gesticht. Vanaf de Lemsterpoort van 1821 heeft men een prachtig uitzicht over de stad. De Sneeker- of Woudsendsterpoort stamt uit 1768.

Schilderachtig

Schilderachtig SlotenDe kaden van het idyllische stadje zijn bestraat met bolkeien en de bijzonder fraaie monumentale koopmanshuizen met zijn 17e en 18e eeuwse hals- en trapgeveltjes langs de centrumgracht met oude linden herinneren aan de vroegere rijkdom. Bezienswaardig zijn ook de hervormde kerk (1647) en het museum in het 18-de eeuwse stadhuis.