Publicatiedatum 10 juni 2009
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst www.frieslandhollandnieuws.nl

Iedere woensdagmiddag:
Met Sonnemaboot van Makkum naar Bolsward en terug

MAKKUM (NL) – Tot en met september vaart de Sonnema-boot, het motorpassagiersschip Seestern, iedere woensdagmiddag van Makkum naar de kade bij Sonnema en weer terug. Toeristen en een iedere andere wereldbewoner kan dan, individueel of in groepsverband, kennismaken met de bekendste schippersdrank van Nederland.

Sonnema zetelt sinds de oprichting in 1860 in Fryslân; cultureel erfgoed van de bovenste plank. De trip naar de distilleerderij aan de Stoombootkade in Hanzestad Bolsward start om 13.00 uur en 18.45 uur is men weer terug in de IJsselmeerhaven. Reserveringen en info: Hanneke Huisken van HKZ Makkum, telefoon 06 57722382 of 0515 233780.

Sonnema Berenburg
Al sinds het ontstaan van beerenburg, halverwege de 19e eeuw, is Sonnema het vlaggenschip van deze dranksoort. Sonnema Berenburg zag het licht in 1860 in het Friese plaatsje Dokkum. Hier ontwikkelde Fedde Sonnema zijn eigen unieke recept voor beerenburg. Een deel van de kruiden kocht hij van van één van de nazaten van de gerenommeerde Amsterdamse kruidenhandelaar Hendrik Beerenburg. Deze had naam gemaakt door kruidenpakketjes te verkopen aan Friese schippers die met terpaarde en mest naar de bollenstreek in het westen van Nederland voeren. De kruiden vermengden ze met jenever of brandewijn en het aftreksel kreeg de naam van de kruidenleverancier: Beerenburg. De kruidendrank werd erg populair onder de schippers, vooral omdat er aan de kruiden een geneeskrachtige werking werd toegedicht. Dit was erg belangrijk voor de schippers, want ze hadden geen tijd om ziek te zijn. Ook Fedde noemde zijn drankje naar de oorspronkelijke ontdekker Hendrik Beerenburg, maar dan wel met één "e", dit puur uit eigenzinnigheid. Hoewel de verpakking in de loop der jaren met haar tijd is meegegaan, is de Berenburg van Sonnema sinds de beginjaren altijd dezelfde gebleven. De kruiden — een dikke zeventig — worden gedurende 24 uur getrokken op jenever. In de zogenaamde trektanks ontstaat een kruidenlaag van ongeveer 50 centimeter. Door iedere keer nieuwe kruiden toe te voegen en een gedeelte van de oude kruiden weg te halen, wordt een evenwichtige, kruidige drank verkregen.

Van Dokkum naar Bolsward
De geboortegrond van “us nasjonaal slokje” ligt in Dokkum. Het pand waar het allemaal begonnen is, bestaat nog steeds, maar vormt niet langer de thuisbasis voor Sonnema. Na meer dan 100 jaar in Dokkum gevestigd te zijn geweest, verhuisde Sonnema begin jaren zeventig van de 20ste eeuw naar Bolsward. De productie van Sonnema vindt nog altijd in Bolsward plaats, aan de Stoombootkade aan de rand van het centrum. Een ieder die hier een kijkje wil nemen is van harte welkom, want naast de productiefaciliteiten is er een bezoekerscentrum ingericht. De ontvangst van de bezoekers vindt plaats in Sonnema's eigen bruine café. Na een filmpresentatie en een rondleiding en uiteraard een proeverij heeft iedereen beslist meer dan een idee van wat Sonnema zo bijzonder maakt.

Bezoekerscentrum
Bij een bezoek aan Friesland mag een bezoek aan de distilleerderij van Sonnema Berenburg in Bolsward niet ontbreken. U hoort en ziet alles over hoe deze unieke Friese kruidendrank sinds 1860 op ambachtelijke wijze wordt geproduceerd.

Programma
• Entree bezoekerscentrum Sonnema
• Ontvangst met koffie of thee
• Filmpresentatie in het proeflokaal
• Rondleiding met uitleg o.l.v. gids
• Proeven van originele Sonnema Berenburg
• Mogelijkheid tot het maken van een wandeling door het zeer bezienswaardige centrum van het monumentale Hanze- en Elfstedenstadje Bolsward

Toegang
Entree Euro 2,50 p.p.
Kinderen tot 16 j. gratis toegang.
Reserveren tel.: +31(0)515-572949

Bijzonderheden:
• Rondleidingen voor individuele bezoekers uitsluitend in juni, juli en augustus elke dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag om 13.30 en 15.00 uur.
• Voor groepen van ± 15 personen is de distilleerderij het hele jaar geopend, echter wel op afspraak.

Info Sonnema-boot: www.hkzmakkum.nl

Info Sonnema: www.sonnema.nl