Stadhuis

StadhuisHet fraaie stadhuis, met zijn trapgevels en de bovenop gelegen achtzijdige lantaarntoorn, is één van de pronkstukken van Franeker. Het is ontworpen en uitgevoerd door plaatselijke meesters. Naast het exterieur is het interieur van het stadhuis een bezoekje waard.

 

 

Kaatsen

Kaatsen FranekerDe Bogt Fen Guné naast het oude kaatsveld is het oudste studentencafé van Friesland. Het stamt al uit de 16e eeuw en is thans een bruin café. Kaatsen is een Friese balsport en eens in het jaar vinden er kaatskampioenschappen plaats in Franeker, naast de Bogt Fen Guné. Dit kampioenschap wordt de PC genoemd. Er wordt gekaatst om de titel van kaatskoning. De kaatskoppels spelen hier op het voor kaatsers alom bekende Friese heilige gras van It Sjûkelân. In het 14e eeuwse Cammingahuis, nu het kaatsmuseum, kan men alles te weten komen over deze Friese sport.

 

Publicatiedatum: 23 februari 2015
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Oudste werkende planetarium mogelijk UNESCO Werelderfgoed

Eise Eisinga Planetarium breidt uit

Geheel links de aangekochte bakkerij (archieffoto).
Geheel links de aangekochte bakkerij (archieffoto).

FRANEKER (NL) – Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker kan uitbreiden. De € 750.000,- voor de uitbreiding naar het buurpand is beschikbaar. Woensdag 11 februari 2015 maakten de provincie Fryslân en de gemeente Franekeradeel bekend dat zij ieder € 200.000,- beschikbaar stellen voor de uitbreiding. Daarnaast ontving het Planetarium een schenking van € 200.000,- bij het GoedGeldGala van de BankGiroLoterij. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed stelde eerder al subsidie beschikbaar.

Lees meer

Museum Martena

MartenahuisDe universiteit, die in 1585 in Franeker werd opgericht, is van origine het kruisbroederklooster uit 1468. Het was de tweede universiteit van Nederland, na Leiden, die tien jaar eerder werd opgericht. Vanaf eind 16e eeuw trok de academie in Franeker veel voorname mensen aan. De Voorstraat, waar de huizen met grote tuinen zijn, laat hier nog het een en ander van zien. Het verleden van de universiteit is te bezichtigen in Museum Martena. Hier is ook informatie te vinden over de enige vrouw die in Franeker colleges volgde: Anna Maria van Schurman. In 1811 degradeerde Napoleon de Franeker universiteit tot atheneum wat in 1843 leidde tot het sluiten van de deuren.